Проєктування громадського простору

Шварценштейнхютте: притулок високо в горах

На висоті понад 3000 метрів над рівнем моря клімат жорсткий, небо — майже на відстані руки, а панорама захоплює подих. У серці цієї дикої місцевості, розташованої в південно-тірольських Альпах на кордоні Австрії з Італією, зведено одну будівлю — гірський притулок для туристів та альпіністів, які хочуть перепочити й помилуватися краєвидами. Ця незвична за формою шестикутна споруда водночас захоплює й дивує. Спочатку мідний фасад, що сяє в сонячному промінні, виглядає на тлі гористої місцевості як щось чужорідне. Однак потім ви помічаєте, наскільки гармонійною серед ландшафту є сама будівля. Архітекторам компанії Bachmann + Stifter вдалося перетворити гірський притулок під назвою Шверценштайнхютте на справжній витвір мистецтва.

У 2011 році провінція Больцано — Південний Тіроль вирішила відновити притулок у Ціллертальских Альпах. Багаторічна мерзлота почала танути, і будівля стала небезпечною. З’явилась ідея звести новий гірський притулок 100 метрами вище з класичним зонуванням на вході й тамбуром, загальним залом, кухнею, ванними кімнатами й спальнями на 50 гостей.

Будівництво в екстремальних умовах

З легкими й екологічними системами OSB від SWISS KRONO — простіше простого

Докладніше про OSB

Одним з найскладніших завдань під час зведення цієї споруди на висоті понад 3000 метрів — окрім погоди — стала логістика. Обидва ці фактори були вирішальними для вибору матеріалів. Зони, які торкаються скель, зроблено з бетону. Усі інші конструкції — з деревини, тому що будівлю було зведено протягом усього декількох днів, а тонкі елементи для стін і стель, обшиті плитами OSB від SWISS KRONO, легше піднімати в гори. Для транспортування будівельних матеріалів, яке не залежало б від погодних та інших умов, було встановлено тимчасовий фунікулер. Цей спосіб — значно дешевша альтернатива гелікоптеру, який використовувався лише для перевезення робітників і спеціалістів. До того ж потрібно було пам’ятати про те, що будівельний матеріал мав бути придатним для обробки та монтажу у вологих умовах за мінусової температури.

На створення силуету, який виглядає неправильним, безсистемним, звуженим згори та знизу, надихнули навколишні скелі, форму яких створила сама природа. Якщо дивитися на будівлю з різних боків, то вона щоразу виглядає інакше й начебто постійно змінюється. Цьому враженню сприяє фасад, вкритий мідними листами, які по-різному відбивають сонячне світло залежно від його напрямку. Хоча сам фасад уже потемнів і починає вкриватися патиною.

Споруда живиться електроенергією від фотогальванічної енергетичної установки. За потреби можна запускати блочну теплоелектроцентраль. Електрична енергія накопичується в декількох акумуляторах. Значна частина гірського притулку не опалюється, але він настільки гарно утеплений, що цього достатньо для втримання тепла. У 2018 році будівля була відзначена спеціальною нагородою в номінації «Екологічний дім» автономної провінції Больцано. Питна вода збирається й підготовлюється на відстані 450 метрів з талої води чи води, що стікає з льодовиків.

Інші дописи

Проєктування громадського простору

The next-generation accommodation

Гостел Moontain, розташований у маленькому французькому містечку Оз-ан-Уазан прямо в центрі гірськолижного Альп-д’Юез-Гр...


Тенденції

Magnificent old building in Berlin

SWISS KRONO постійно відстежує потреби та поведінку людей у суспільстві. Питання, що стосуються здоров’я, можливості вза...


Проєктування житлового простору

A social, sustainable togetherness

Берлін рішуче налаштований будувати дерев’яні споруди. У березні 2019 року Палата депутатів одноголосно вирішила, що в м...